Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

7 kilosrøyer i samme kulp på samme flue

Kvænangen til Kautokeino i kano

Kanopadling kan være et slit. Iallfall når ruta på kartet ikke følger samme retning som vassdragene. Med storrøya i tankene glemmes slitet ofte under planleggingen. Men - vi fikk lønn for strevet!

Lang tur

Vestvidda, nærmere bestemt den vestre delen av Finnmarksvidda som grenser mot Kvænangen og Nordreisa har mange svært gode røyevann. De hadde vi lest om i Torbjørn Tuftes bøker fra en mannsalder tilbake i tid. Nå var turen inne for oss.

Som så mange andre steder med gode fiskevann er det svært langt å ta turen til beins med sekken på ryggen. Løsninga vår ble en Ally kano og sjøflyfrakt. Ikke det at vi ikke orker å gå, men med 4 dager til rådighet og et program med 12 mil i transportstrekning fra nærmeste veg er det ikke mange alternativer å velge mellom om man vil få "turen i boks".

Mange sagnomsuste røyevann

Stikkord for turen: Stor røye, langt å padle, mye bæring, flatt landskap og mye vind.

Vi besøkte flere sagnomsuste røyevann som Heisujavre, Ballanjavre, Måkkejavre, Rahpesjavre før vi endelig fant veien til Coalbmejavre som er kilden til Coalbmejokka som så blir Njivluædno når elva nærmer seg Stourajavre nær Kautokeino. På grunn av den sterke vinden i det flate landskapet på vidda, var det med nød og neppe vi tok sjansen på å legge ut på, selv med den største Ally-modellen på nesten 6 meter. Å fiske samtidig som man skulle konsentrere seg om å holde kanoen mot bølgene var ikke på tale.

Liten elv - mye bæring

De første kilometrene av Colbmejåkka er elva ganske liten og med svært mye fall, altså håpløs å padle og heller ikke noe sårlig gode fiskeforhold. Vi bar derfor kanoen flere kilometer nedover. Det ble ikke skikkelige fiskeforhold før flere mil nedover Coalbmejåkka.

Første pene fisk

Plutselig så vi store vannploger nedover elva. Kulpen var skikkelig flott, og man kunne ane et par røyevak inne ved kanten på andre siden. Broder'n slengte ut en lett spinner og dro i land ei flott røye på nesten kiloen.

7 røyer på samme tørrflue

Jeg satset på en selvkomponert døgnflueimitasjon med vinger av elghår som gir gode flyteegenskaper. Første kastet ble plassert en halvmeter overfor stedet med sippevakene. Pang! Der satt den. Røya brukte strømmen det den var god for. Omsider måtte den gi tapt for håven. Siden fulgta 6 like røyer samme veien på samme flue. Det merkelige var at ingen av de andre fikk røya til å ta, uansett hvor perfekt de kastet, uansett redskap.
  image/jpegOversiktskart over området og vår turtrasé


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net