Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Ørretfiske på Hardangervidda

Rapport fra 27 - 31.07.02

Jeg og min fiskekompis, Ole, hadde avtalt for lang tid siden at dette året skulle vi ta en tur til gamle jaktmarker, nærmere bestemt kilde til Nummedalslågen midt inne på Hardangervidda. Der elva renner ut av Nordmannslågen innved Sandhaug på Hardangervidda, har vi vært inne en flere ganger, med varierende fiske.

Lang marsj

Utgangspunktet for tur starter ved Tinnhølen, ca 18 kilometer lengre nord. Herfra tar det ca 4 - 5 timer å nå Nordmannslågen som det heter her inn. Man blir akkurat sånn passe sliten med en sekk på drøyt 20 kilo. Vi har et fast leiersted rett på nedsiden av Olsenhølen, og som vanlig er det litt spennede å se om den er ledig når du kommer over de siste bakkekammene og elvadalen vier seg ut under en. Vi er sent inn denne lørdagen, klokken har blitt så mye som halv ti på kvelden før vi kan begynne å sette opp teltet. Det er overskyet, ca 14-15 grader og sørvest vinddrag. I flg. noen karer som var på vei hjem hadde været snudd i dag, etter en uke med nordavind og kaldt vær - m.a.o ganske gunstig med tanke på fiske. Vi la med engang merke til at det vaket og at det var liv i fisken. Men først måtte leieren ordnes og noen skikkelig brødblingser settes til livs før det kunne bli noe fiske.

Fornøyd fisker med fin fjellørret på ca kiloen

Fisk på første kast

Beina var møre og jeg kjente jeg var temlig sliten etter turen, så hadde det ikke vært for at vi så noen fisker som vaket i kulpen på nedsiden av teltplassen, så hadde det blitt soveposen med en gang. Men vi var jo her for å fiske og på fjellet må man som kjent stå på når fisken vaker. Det var bare å rigge opp fluestanga og binde på en europa 12, for det var den flua som satt i vesten fra forrige fisketur.

På første kastet satt det en en 250 grammer ca. Noen kast senere en litt større en, ca 400 gram som kjempet som besatt, feit og fin. Noen kast senere kaster en fisk seg ut av vannet og stuper ned over flua som danser nedover stryken, den er større. Lina raser og spolen da fisken skjærer tvers over kulpen mot noen store steiner på andre siden. Noen minutter senere har jeg vunnet tilbake lina og ser fisken for første gang. Gylden fin fjellørret som slår sporden i vannflata og setter av gårde igjen, her er det krefter ute og går. Etter et par mindre utraser ligger den i hoven, ca en kilo feit og fin fjellørret som ga en minnerik kamp.

Sørvest kuling = flue og dupp

Søndagen blåser det kraftig fra sørvest. Vi må ty til slukstanga med dupp og flue, og det biter velvillig også på dette. Grønn vårflue nymfe er tingen, vi får flere 400 grammer på denne. Midt på dagen setter regneværet inn, så da blir det mat og en 3 timers lur i teltet. Mot kvelden løyer det såpass at fluestanga igjen kan brukes, denne gangen med grønn vårflue nymfe. Det står mye fisk i de strømsterke partiene i elva, og den tar nesten hele tiden. Men det er 250 og 400 grammerne som domminerer. Der elva strømer ut av Olsenhølen gjennom en trang passasje blir det ekstra fart i vannet og her står fisken nå ganske tett. Det biter nesten på hvert kast en stund, men det er som regel 400 grammerne som tar. Vi ser større fisk, men de er ikke så villige. Etterhvert biter det dårligere og det er mindre vak å se, og jeg sier litt optimistisk til fiskekompisen min, "nå har det kommet større fisk her, for det vaker ikke så mye lengere". Ganske snart har han en på ca 700 g i håven etter en fin kamp i den strie strømmen. Det begynner og mørkne mer og snart sitter min andre kilos ørret på kroken. Den kaster seg på strømmen og river snøre av fluesnella i en vill fart. Heldigvis er det lett og følge etter fisken her, men det stikker opp en del store stener i kulpen på nedsiden hvor fisken fort kan slitte av fortommen. Etter en intenskamp ligger en kjempeflott ørret i håven, noe blankere enn den første jeg fikk men den er ennå feitere, k-faktor er sikkert mellom 1,2 og 1,3.

Klekking

Mandag morgen og det er sol fra nesten skyfri himmel. Jeg har kommet meg ut av soveposen ganske tidlig, og oppdager at det vaker som bare det. Jeg dropper frokst og griper stanga for å gi meg i kast med fisken. Det biter hele tiden og det er et yrende insektsliv langs elva. Vårfluer, døgnfluer og små svarte fluer klekker i fleng. Og fisken fråtser vilt. Men det er vanskelig å plukke ut de største fiskene, dvs at det kanskje ikke er så veldig mange av dem på elva ennå. Etter ca 20 fisk på 4 hekto på en time blir man litt lei, - hvor er de større fiskene? De fra halvkiloen og oppover. Bevares, sprek fjellørret på 400 gram på 4-er stanga er moro det, men det blir litt treigt i lengden.

Disse fiskene anslås til ca 1 kilo og ca 750 gram.

Smellfeit fisk

Etter frokost går jeg over til en lys elkhair caddis, og vi bestemmer oss mer for å prøve å speide etter større fisk. Det er ikke så lett å se om de er større på den urolige overflaten, så vi prøver å tenke på hvilke steder det er naturlig for den større fisken å stå - altså de beste plassene. Det gir snart resultater. En ny kilosørret hiver seg over elkhair caddisen og raser av gårde over kulpen. Ole får en på ca 700 gram som er smellfeit. Forresten er all fisken vi får i utmerket kondisjon - tydlig at det er nok av mat her. Utover formiddagen stillner betet av, sola skinner fra en skyfri himmel og det blir veldig varmt, tydligvis for varmt, for fisket blir dårligere med det fine været. Elva synker noe og det er best fiske om kvelden. Men vi får fisk, om ikke så mye som før.

Fisk nok til alle

Det er nok av fisk er inne ved Nordmannslågen, kanskje litt for mye slik at det går utover størrelsen på fisken. Nå sies det at den større fisken som regel kommer på elva i august - de tidlige gytevandrerne som de kalles. Du må regne med å treffe noen andre fiskere her også, men det er ikke overvettes mange her inne. Den mest populære fiskeplassen er der elva renner inn i Olsenhølen, men her er det som regel mest folk også. Det er også verdt å prøve vannene som ligger over mot Kvennavassdraget også. Her er det også fint fiske og stor fisk, hvis man gidder å gå noen timer til. Besså og Dimmedalsvannet er kanskje mest kjent, men det ligger også noen spennende vann i Langebuvassdraget: I ett av disse har vi ikke fått mindre fisk enn 950 gram, men det er ikke mange fiskene som vi har tatt der.

Beste fiskeperiode

Man må være heldig med været for å treffe fisket her inne. Har opplevd håpesløse forhold her med bare regn og vind hele tiden, kommet inn midt i en varmeperiode hvor fiske bare har stått å sturet. Det virker som det er best når det ikke er alt for varmt, ca 12 - 20 grader og det må selvfølgelig være insektsklekking. Sikreste tidspunktet er vel fra midt i juli til midt i august.

Vi fikk veldig mye fisk på denne turen, men snittstørrelsen kunne vært bedre. Til sammen blei det 3 kilosfisker og en ca 10 fisker fra 500 - 700 gram. Hvor mange 400 og 250 grammere vi fikk har jeg ikke tall på, men det var iallefall slik at man fikk nok å gjøre med å sette dem uti igjen.


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net