Page logo
Message boardWeatherAbout usContact us
Home
Hunting
Fishing
In the dept
Jakthund
Equipment
Outdoor
Skiing
Picture gallery
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk

Damer og duer på Hjerkinn

Av Heidi Moen (Foto: Heidi Moen)

Vi var syv jenter fra Asker jeger- og fiskerforbund, damegruppa som satte kursen mot Hjerkinn fredag 9. august 2002. Med oss hadde vi våre håpefulle firbeinte som vi nå håpet å få ordentlig skikk på før jakta. Helga var satt av til trening av fuglehund hos Elin Vittusen.


Alle deltagerene samlet

Fredag kveld var det samling hos Elin. Vi fortalte alle litt om våre hunder; alder, erfaringer, dresserbarhet og jaktegenskaper. Etter en avstemning om når frokosten skulle avholdes på lørdag gikk vi så til sengs.

Både lørdag og søndag var delt opp i to treningsøkter. Første del foregikk på campingplassen hvor Elin bor, mens andre del fant sted på noen jorder i nærheten. Begge dagene startet med ulike dressurøvelser. Her ble eierne drillet i kunsten å være konsekvent, og fikk ulike tips til hvordan man skal få hundene til å sitte på avstand og bli der. Litt apport ble også gjennomgått. Ikke bare hundene, men også eierne fikk trimmet seg. Elin brukte noe utradisjonelle metoder for å provosere hundene, og jentene måtte bl.a. legge seg ned og ta "push-ups".

ALT="Dressuren skjerpes"

Dressuren skjerpes

Etter denne "innskjerpingen" var det tid for å prøve hundene i "the real stuff". Duer ble satt ut på jordet og hundene skulle vise hva de var gode for med tanke på søk, stand og ro i oppflukt. Hundene gikk i slipp enten enkeltvis eller to og to. Stand og ro i oppflukt var i hovedfokus. Alle jentene fikk anledning til å slippe hundene sine relativt mange ganger, noe alle satte pris på. Elin kom med råd til hva den enkelte burde trene på med sin hund. Enkelte jaktprøvetips fikk vi også med oss.

ALT="Pia får lukte på dua"

Samlingens yngste deltager får lukte på dua

Generelt kan man si at det var relativt stor variasjon med tanke på hundenes alder og jakterfaringer. Selv hadde jeg med meg en valp på 10 uker, som utelukkende var med for å sosialiseres. Til tross for at jeg stilte med en "halv" hund fikk jeg allikevel valuta for pengene. Ved å se og høre Elin kommentere de andre hundene og komme med råd hva angikk generell dressur eller spesifikke tips for den enkelte hund, kunne jeg notere meg flere gullkorn. Mitt inntrykk er at dette gjaldt også for de andre jentene. Selv om flere av oss har hatt hund i noen år, lest en del bøker om hundedressur og deltatt på x-antall kurs lærte vi alle noe nytt i løpet av denne samlingen. Jeg håper derfor at vi senere klarer å få i stand flere slike turer til Elin. På bakgrunn av dette anbefaler jeg også andre med stående fuglehunder å delta på et eller flere av Elins kurs.Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net