Page logo
Message boardWeatherAbout usContact us
Home
Hunting
Fishing
In the dept
Jakthund
Equipment
Outdoor
Skiing
Picture gallery
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk

Hvordan lage en fiskeruse!

Bidra til kultivering av eget fiskevann

Stadig flere fiskevann preges av en overbefolket fiskebestand. Dette er først og fremst typisk for røye. Det er flere metoder som kan benyttes for å forsøke å få tilbake den fine bestand som en gang var i vannet.
En av disse metodene er ruse, en innretning som er enkel å lage.

320 fisk: Det er nettopp slike vann vi ønsker å få mindre av. Dette er resultatet etter 6-7 timers isfiske!

Overbefolkede fiskevann- et økende problem!

Utstyr til å lage ruser

For å lage ruser bør man ha følgende utstyr tilgjengelig: Netting, bør være smårutete ca 1 kvadratcentimeters ruter. Det er veldig viktig at nettingen er stiv, slik at den ikke bøyer av under bruk, en halvsirkel av papp eller lignende for å lage trakten som fisken skal passere gjennom, en krampetang og godt med kramper, en god avbitertang, en sprittusj og et måleband.
En krampetang til spleising av nettingen
Legg merke til at kanten er klipt til slik at det er enkelt å sette krampene.

Selve sylinderet som oppbevarer fisken og agnet

Rull ut 3-4 meter av nettingen. Marker cirka 1,2 meter på nettingen og klipp over med avbitertanga (man kan variere størrelsen etter hva som passer). Klipp deretter bort stubbene som stikker frem, slik at kanten blir helt rett. Sett langsidene kant i kant, og fest kramper hele veien. Nå skal nettingen ha form som et sylinder.
Kanten er klipt og krampene er festet. I toppen er en passelig åpning slik at fisken finner veien inn i rusen.

Trakten- inngangen for fisken.

Lag deretter en halvsirkel av f.eks. papp med diameter på 40 centimeter. Legg halvsirkelen ned på nettingen, og tegn av med tusj. Klipp opp halvsirkelen med tang. Stubbene fjernes, bortsett fra de som er på sirkellinjen. Brett halvsirkelen dobbel slik at det blir en kvart sirkel, og sett kramper langs den rettklipte kanten. Halvirkelen er nå blitt til en kjegle. Klipp til toppen av kjeglen, slik at det blir en trakt med en åpning på 5-6 cm i diameter. Fisken skal komme inn gjennom åpningen for å finne agnet!
Kjeglen presses ned. Vær obs slik at du ikke pressen den for langt, da den kan hekte seg fast. Festes med kramper rundt hele kanten.

Festing av kjeglen

Her kan man selvsagt velge om man vil ha en eller 2 åpninger, men for enkelthets skyld er det greit å ha åpning i begge ender. Selve trakten settes på plass i endene slik. Kanten på kjeglen kan da festes til sylindret ved hjelp av kramper.

En luke er kjekk å ha!

Det som gjenstår nå er en åpning for å skifte agn og ta ut evt. fisk. Dette løses på enklest mulig måte - klipp ut et rektangel på ca 10 cm x 15 cm midt på sylindret. Tell antall hull i nettingen, og klipp en tilsvarende som er et par hull større. Denne festes ved hjelp av 3-4 kramper, og man har en lukke som er enkel å åpne og lukke. Her bør man få bort stubber i og med at det er lett å rive opp klærne under bruk. Benytt f.eks ståltråd eller lignende for å låse luken. Jo kjappere å få opp jo bedre. Det kan fort bli kaldt.

Praktiske tips under bruk:

Bruk gjerne 2 tau når rusen skal senkes og heves. Fest dem i endene slik at det er lett å få rusen til å stå loddrett når den trekkes gjennom hullet i isen. På den måten unngår man å bulke rusen så mye under bruk. Benytt gamle klær og votter, da det er lett å rive dem opp på rusene.

Agn

Det er sikkert mange ulike typer agn man kan bruke, men jeg har brukt torskerogn. Frys det ned, og bruk øks for å dele dem opp i passe stykker. Enkelte har rogna i strømpe, men det gir kun ekstra arbeid og stivfrosne fingre. Sleng rogna rett inn i rusa. Det funker like bra!
Bruk ikke isopor over hullet!!!!! Det flyver rundt og forsøpler nærområdet- bruk en liten lem av f.eks kryssfiner og legg over hullet. Pass på at den er dekket med snø, da legger det seg ikke så mye is.

Lykke til!


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net