www.villmarken.net

Storrøyebett på isen

Måskanjavri i Indre-Troms

Isen ligger allerede tykk på de fleste vann. Det begynner å bli tid for isfiske, men i Nord-Norge er det fortsatt noen måneder til det virkelige store bettet starter i mars/april. Her er en liten oppfriskende historie fra Indre Troms fra en forgangen isfiskesesong om at storrøya finnes der, iallefall for den som er tålmodig og har en liten porsjon flaks. Det "rette" agnet, og den "rette" isskjeia bidrar også til suksess...

To rugger på ett minutt

Plutselig ble det liv og røre under isen. Kompisen som satt ved hullet sitt 5 meter lenger bort ga også uttrykk for at "nå skjer det noe". Plutselig kommer ei røye på nærmere 2 kilo fykende opp av hullet hos kompisen min. Jubelbrølet kunne sikkert høres helt ned til Rostadhytta 2 times gange lenger ned i dalen. Et par sekunder senere er det noe tungt som drar i andre enden i snøret mitt også. Endelig er røyestimen her. Og det er storrøye! Med stive fingre klarer jeg å lirke opp røya av hullet. Den er akkurat maken den kompisen min dro opp for sekunder siden. Her er det ikke tid å måle og ta den flote fisken i nærmere øyesyn. Ned igjen med isskjeia i en "faderlig fart". Og der, ja så men, der sitter det en til på den lille resten av magotten som var igjen etter at den første hadde forsynt seg. I iveren etter å få opp fisken, glipper den i vannskorpa. Handa roter ned i isvannet, men for seint. Det er bare å få ut isskjeia igjen. Jeg har knapt nok registrert hva kompisen min har foretatt seg de siste sekundene, men ser nå at han haler for livet i snøret og drar opp sin nummer 2. Sekunder senere drar jeg opp min nummer 2. Og plutselig så er alt over. Like brått som det begynte.

Fisken blokkfryses umiddelbart. I godt og vel 20 "spek" skjer det fort. Det er en god konserveringsmåte. Fisken er fortsatt blodfersk når man kommer hjem. Jeg har sågar opplevd at fisken levnet til live igjen ved opptining i rennende vann i skyllekummen etter å ha vært blokkfrosset i 5-6 timer.

Flotte fisker og en fin naturopplevelse

Indre Troms er ikke bare kjent for mange gode fiskevann, sommer som vinter. Her er mange som går "hytte-til-hytte" langs den oppmerkede løypa til Turistforeningen. Terrenget er flott å gå i, til alle årstider.

Fangsten

Endelig er det tid for opptelling på kjøkkenbenken. Mange flotte fisker, og flere i nærheten av "den magiske 2-kilosgrensen". Det er ikke få timer med frysing og hopping med floke som ligger bak. Men det var definitivt verdt det!
  image/jpegKart over Moskanjavri