Page logo
Message boardWeatherAbout usContact us
Home
Hunting
Fishing
In the dept
Jakthund
Equipment
Outdoor
Skiing
Picture gallery
Language Norsk - NorwegianLanguage English - Engelsk

Å velge seg en fuglehund for jakt

Det nærmer seg D-day for de fleste småviltjegere - med eller uten egen jakthund. Ved nærmere ettertanke har du kanskje selv lyst til å skaffe deg din egen jakthund. En besnærende tanke kanskje, og oppnåelig, om du først har bestemt deg. Gordonsetter, Engelsksetter, Breton, eller... Valgets kval er mange. Alvin Reiersen har hatt godt premierte fuglehunder og gir her noen råd.Maya av Raisjavre, forfatterens egen premierte hund

Viktige avveininger før man bestemmer seg for å ha hund

Før du bestemmer deg for å skaffe deg en egen stående fuglehund er det imidlertid flere krav du må stille deg selv. Det første du må spørre deg selv om er: Har jeg tid nok? Har jeg plass til et ekstra familiemedlem? Er det noen i familien som er allergiske? Er disse spørsmålene besvart tilfredsstillende, og lysten på fuglehund er stor nok, så da er det bare å begynne å lese valpeanonsene.

Å ha tid nok til hunden...

Jeg stilte spørsmålet om du har tid nok. Det er i grunnen dette spørsmålet som er det viktigste. Du må ha en masse tid til disposisjon. Og hvis du ikke har det, og likevel ønsker å ta valp, så må du ”rydde” deg tid. D.v.s. at du må være villig å legge en del annen hobby til side. I tillegg må du være villig og ha lyst til å bruke en masse av tida di til å ta deg av ditt nye familiemedlem. Hunden din krever omsorg, mye dressur og en masse fysisk trening. Her nytter det ikke å sluntre unna! Husk at seriøsitet er ett nøkkelord om du skal ha maksimal glede av å eie, og å bruke en stående fuglehund. En ting får du likevel gratis. En masse glede, og mye fysisk trening selv.

Trym, en sterk og sta Munsterlender (til eierens store fortvilelse...)

Kontaktadresser for fuglehundorganisasjoner

Og så til fuglehundrasene som brukes mest i Norge. Jeg nevner rasene i tilfeldig rekkefølge med internettadresse og nåværende (2002) kontakttelefoner:

Engelsksetter http://www.nesk.no, tel. 21 60 09 90

Breton http://www.breton.no, tel.73 93 71 13

Gordonsetter http://www.gordonsetter.no, tel. 21 60 09 91

Irsksetter http://www.nisk.org, tel. 21 60 09 92

Munsterlander http://www.munsterlender.org, tel. 22 30 84 38

Pointer http://www.pointer.no, tel. 74 27 08 65

Vorsterhund http://www.vorsteh.no, tel. 99 63 04 63

I tillegg er det en rekke raser som er lokale for enkelte land, men som fåes kjøpt i Norge. Jeg nevner her bl. a.: Ungarsk Wizla, Itliensk Spione m.fl. Hvis intresse så kontakt Norsk Kennel Klub http://www.nkk.no, tel. 21 60 09 00.

 

Hvilken rase skal man velge?

Hvordan skal du så velge ut hvilken rase du bør satse på? Dette er vel det vanskeligste spørsmålet, og jeg skal ikke foreta ett slikt valg for deg. Dette må du ut fra å studere de enkelte rasene finne ut av selv. I alle rasene finnes det svært gode, middels gode og mindre gode fuglehunder. Så her er det noen ganger vanskelig å spå hvordan en tilsynelatende flott valg av valp blir som voksen hund. Hvis du velger en valp etter premierte foreldre på fuglehundprøver, har du kanskje en større sjanse til å få deg en rimelig god jakthund. Er du i tvil om noe, så spør gjerne raseklubbene, og se etter råd på internettadressene for raseklubbene.

Hvordan velger du så ut valp? Når du først har tatt et valg om hvilken rase du skal ha, så ta gjerne kontakt med rasehundklubbene direkte. De har alle en valpeformidler som kan fortelle deg om hva som finnes av parringer akkurat nå, og hvilke parringer som er ventet. Det kan kanskje også være lurt å se etter annonser i lokalaviser, jakttidsskrifter m.v.

Bendik, en gordonsetter av premierte foreldre

Utvelgelse av valp

Når du først har funnet en valpeannonse, eller parring som virker lovende, så er det bare å ta kontakt med oppdretter. Som nybegynner så kan det mange ganger være vanskelig å bli satt opp som tidligvalg (d.v.s. de som kan velge valp først i ett valpekull). Du må nok regne med at du vil bli interjuet av oppdretter om din seriøsitet. Det er ingen av oss seriøse oppdrettere som selger valp til hvem som helst. Vi vil alle at valpen skal ha det så godt som mulig, og at den skal bli brukt til det den er født til, nemlig jakt.

Og så til utvelgelsen av valp. Her er det mange ganger like mange meninger som det er eiere, oppdrettere m.v. Jeg har alltid sagt til valpekjøpere at det er ditt valg, ta den du synest best om. Som selvoppnevnt ekspert så ser jeg jo hvilken valp som kanskje kommer til å bli en god jakthund, men også jeg har bomma enkelte ganger. Min erfaring er, at om valpen har et talent for jakt, så er det i grunnen opp til eieren om hunden engang blir en god jakthund eller ei. Tiden, og evnen til å ta seg av det kommende ”jaktvidundret”, er mange ganger viktigere enn rase og individ.

Dressur

Når det gjelder dressur og slike ting vil jeg ikke si noe om her. Dette er det skrevet haugevis med bøker om, og jeg er sikker på at du som ivrig nybegynner vil kjøpe de fleste. Og alle er gode, på sitt vis, hadde det ikke vært at du vil bli stadig mer forvirret etter hvert som du leser. Og husk en ting: Enhver hundeier har alltid den beste hunden, den beste rasen, er den beste dressør og er den flinkeste hundeeier av alle. Så mottoet må være: Spør gjerne, men vent mange forskjellige svar, og ta til slutt din egen beslutning på hva som er det beste for deg og din hund. Lykke til med ”vidundret”!!

Ta gjerne kontakt direkte med meg: Tel. 77 76 52 36 eller E-Mail: alreiers@frisurf.no, så vil jeg prøve på beste måte å forvirre deg enda noe mer, men kanskje på et noe høyere plan. Og enda engang: Lykke til!!

  application/octet-streamEngelsksetter
application/octet-streamBreton
application/octet-streamGordonsetter
application/octet-streamIrsksetter
application/octet-streamMunsterlander
application/octet-streamPointer
application/octet-streamVorsterhund
application/octet-streamCanis - magasin om hund
application/octet-streamNord Troms Fuglehundklubb
application/octet-streamTromsø Fuglehundklubb


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net