Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Retten til å jakte og fiske i Finnmark

- en allemannsrett eller kun for enkelte utvalgte ?

Den norske stat forvalter fremdeles 96 % av grunnen i vårt nordligste og kanskje mest attraktive fylke for jegere og fiskere. Den samiske befolkningens kamp om egen selvråderett, kan om kort tid gjøre at allmenningens tilgang til å jakte og fiske på statens grunn, ikke er forbeholdt alle norske statsborgere.

Finnmarksloven - en ny forvaltningsstrategi ?

Samefolkets årelange kamp om retten til å forvalte land og vann i Finnmark, har så langt ikke ført til nevneverdige resultater. I dag er tilgangen til å utøve jakt og fiske på statens grunn lik for alle norske innbyggere, uansett etnisk og geografisk tilhørighet. Ulike forhold kan tyde på at dette ikke vil være tilfelle om noen år.

Under Den 17. Samekonferansen i Kiruna 28. – 30. September 2000 ble det utarbeidet en ”Resulosjon om samenes rett til selvbestemmelse”, og her kan vi bl.a. lese:

”Retten til selvbestemmelse omfatter blant annet vår rett til for våre egne formål fritt å råde over våre naturrikdommer og –forekomster, og ikke i noe tilfelle kan det samiske folk bli berøvet sitt eget eksistensgrunnlag. Våre landområder og naturressurser er avgjørende for vår kultur og vårt fremtidige eksistensgrunnlag som folk.”

Samenes hevd er blant annet begrunnet i FNs Charter, FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter og i FNs menneskerettighetskomité. Den norske stat har ikke innrømmet disse kravene som en rettmessig hevd, men har på tross av dette tatt samenes kamp om deres krav med på dagsordenen. Dette er blant annet gjort ved at Justisdepartementet har en ”Finnmarkslov" under utarbeidelse. Loven berører forholdet mellom flere folkegrupper i det multi-etniske fylket, hvorav én er definert som et "urfolk" av FN. Sametingspresident Svein Roald Nystø er ikke tilfreds med dette, og mener at lovforslaget først og fremst må være i overenstemmelse med nasjonal og internasjonal rett vedrørende urfolks rettigheter (Aftenposten 24.07.02).

Konsekvenser for jegere og fiskere ved innførsel av samisk selvråderett

I følge jurist Laila Vars ved Sametinget, vil tilgangen til å drive jakt og fiske kunne endres.-Vi ønsker en størst mulig grad av lokal bestemmelse ved forvalting av jakt og fiske. Vars forteller videre at det fra Sametinget har vært ytret ønske om en modell som kalles ”Bygdebruksordning”, hvor det etableres lokale forvaltningsstyrer over definerte geografiske områder. – Dette var imidlertid ikke Justisdepartementet enig i, men vil at det kommunale selvstyret i størst mulig grad skal ha forvaltingsansvaret. Vars påpeker at det er vanskelig å gi detaljerte opplysninger om hvilke endringer jegere og fiskere vil oppleve i fremtidens Finnmark, så lenge ”Finnmarksloven” fremdeles er under utarbeidelse.

Norges jeger og fiskerforbund (NJFF) med sine 97 000 medlemmer fra hele landet, er ikke overraskende svært uenig i Sametingets krav. – Vår oppgave er å ivareta den norske allmennhetens interesser i å utøve jakt og fiske. Vi ønsker ikke at en etnisk gruppe skal ha eksklusiv tilgang til å drive jakt og fiske i et bestemt område, og dermed utelukke andre, sier Bjarne Oppegård hos NJFF. Oppegård mener at lokale selvstyrer vil være uheldig, da de kan drive det han kaller for ”lokal proteksjonisme”. Oppegård mener også at dagens forvaltningssystem i stor grad ivaretar samenes rettigheter.

I følge Vars er det for øvrig et svært viktig moment i selvråderetten at samene skal kunne ivareta sine tradisjonelle fangstmetoder. På spørsmål om dette skal gjelde uansett om slike tradisjoner er uetiske, svarer Vars at det er avhengig av hvem som definerer hva som er etikk. – Etikkbegrepet er i denne sammenheng definert av andre, og det er ikke sikkert at dette vil gjelde for den samiske befolkningen. Oppegård i NJFF er av den oppfatning av at enhver jakt- eller fiskeaktivitet som går ut over bestandene, bør unngåes, selv om de er knyttet til tradisjoner. – Vi er eksempelvis i mot vårjakt på ender, avslutter Oppegård.

Si din mening i vårt diskusjonforum !


       *

  • Sug kølle
    Skrevet av sagati (mohi AT hotmail DOT com) [2012-02-07]
    Hold kjeft og sug kølle. Dere får en hestekuk langt oppi rasshølet.



  • Dei har sine retigheter dei også.
    Dei er menesker som okke andre dei har retigheter dei også


  • same
    Skrevet av alex M [2011-06-15]
    jeg elsker samer selvom jeg er fra et annet land


  • Samehater
    Skrevet av Øystein wattengård frengstad [2011-06-14]
    Jeg er en gutt på 15 år og hater alle samer. vet ikke hvorfor men gjør det. sånn er det .


  • Øystein frengstad
    Skrevet av Anonym [2011-06-14]
    Jeg liker jakt og fiske og har ingenting imot det. jeg er også en samehater.


  • Smilie Griskhet fra samene !
    Samene påroper seg rettigheter som de langt ifra kan bevise. Når jeg ser en same så får jeg asosiasjoner til Mongolere. Mye tyder på at det en gang i tiden streifet et folk fra de kanter mot Finnland, Norge og Sverige. Nå påroper de seg rettigheter som er til stor irritasjon fra innbygere som ikke har samisk bakgrunn, men er og utgir seg som normenn, og vil være nordmenn uten å provosere grunneiere helt ned i østerdalen og opp til Hammerfest med å tilegne seg rettigheter på fisk, bær, mineraler og beiting.


  • samenes dårlige vaner
    Skrevet av samenes pedo (758276573) [2009-05-08]
    samer har veldig dårlige vaner de ber kirstin halvorsen om sex og pedofilske handlinger


  • samleie
    Skrevet av anonym lespe (2834732) [2009-05-08]
    samer har for my samleie


  • Forfalskning av historien...
    Skrevet av Jegern (jergern AT online DOT de) [2006-12-15]
    Lurte på disse tingene:
    1. Hvor er alle de millioner av samer som skulle eksistert i dag?
    2. Hvor er bevisene for at samene har blitt drept i hopetall?
    3. Hvorfor apartheid tillatt i Finnmark og Nord Troms. Demokrati er det ikke, men Obligatri.

    Per dags dato finnes det ikke et eneste bevis på at samene var først i disse områdene. Dermed er den samiske historien rett og slett forfalskinger.


  • Trening av fuglehund
    Skrevet av roy (rgranum AT online DOT no) [2005-09-07]
    hei er det noen som vet hvor jeg for tak i fuglevinger til trening av min gordon setter på 4 månder vi bor i Eidsvoll (akershus)


  • samene?
    Skrevet av Anonym [2005-02-27]
    Jeg synes det er helt på trynet at samene skal ha enerett på jakt og fiske i finnmark.Skulle vi i sør foreksempel nekte samer å gjøre hva de ville uansett hvor i landet de befinner seg?,nei dette er tull samene får tilpasse seg den norske stat og folket som alle andre ingen kan ha enerett på en del av landet.


    • Hvem har eneretten til jakt og fiske i Nordmarka??
      Skrevet av Anonym [2005-03-01]
      Det er selvfølgelig eieren eller den han har forpaktet det bort til. Og eierskapet ble opprinnelig ervervet gjennom bruk i historisk tid. Prosessen som pågår nå er jo spørsmålet om samene gjennom sin bruk i historisk tid også egentlig ervervet seg en rettighet som ikke ble etablert dengang i historisk tid, selv om det kanskje skulle hva vært gjort.


  • Smilie Apartheid
    Skrevet av Laksefisker [2005-02-24]
    Forskjellsbehandling på grunnlag av rase er apartheid. Finnmarksloven betyr derfor at Norge innfører apartheid i Finnmark. 1/3 - del av befolkningen i Finnmark er innflyttere. De fleste av disse har flyttet til fylket på grunn av mulighetene til jakt og fiske. Når Finnmarksloven innføres, betyr dette at det ikke lenger er attraktivt å flytte til eller å bo i Finnmark med de konsekvenser dette har for fylket. Innflytterne er nemlig for en stor del nøkkelpersonell med akademisk utdannelse som samfunnet er avhengige av.


  • Retten til land og vann i Finnmark
    Hvis samene skulle få bestemme over finnmark, ville det nesten sett ut som en ørken etter 10 år, de ville utnyttet og pint ut naturen til den ikke hadde mer og gi.
    Samene nå til dags bruker firhjulinger som river opp myr og lyng og lager nesten evigvarende spor på vidda.Reinen til Samene ser ut som sagkrakker fordi det ikke er nok mat til den på vidda(De beiter vidda sund), men de forstår ikke at antall tamrein må reduseres.På den måten ødelegger de vidda.Dessuten er det ofte de som ødelegger gode fiskevann med garnfiske.
    Noen av samene forstår ikke at naturen skal vernes,deres kultur er å leve av den og utnytte den.
    Jeg mener at samene skal behandles og ha akkurat samme rettigheter til jakt og fiske som alle andre nordmenn og at de ikke skal ha noen særbehandling når det gjelder dette.Men søringene(politikerne)forstår ikke dette, fordi de bor ikke i Finnmark og de gir samene allslags særbehandling og lar seg lure av det der kulturpreiket.Den ordendlige kulturen hvor de førte reinen over vidda til fots er gått i glemmeboka og byttet ut med firhjulinger,mopeder, scootere og transport av rein med trailer(og det er ikke verdt å ta vare på).


  • Smilie La alle som vil jakte og fiske!
    Skrevet av Anonym Feiging [2002-11-08]
    Jakt og fiske er balnt de sunneste hobbyene man kan ha. Det bør også være et argument i hvordan retten til jakt og fiske bør forvaltes. Dvs. at så lenge dette er definert som statens grunn, bør det som i dag være åpent for "alle" slik som i dag. At enkelte områder som f.eks. nasjonalparker og innhegninger for rein (merkeplasser) er unntatt er greit, men å gi noen genrelle "eksklusive" rettigheter basert på hva urfedre har gjort, høres ikke ut som sunt bondevett. Prisnivået bør også være på et nivå som gjør at retten til å jakte og fiske er en allemannsrett, og da er dagens prisnivå fornuftig.
    Det bør allikevel være større åpninger for å få til lokale initiativer selv på statens grunn, f.eks. utynningsfiske.



 
Post feedbackGi tilbakemelding

Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net