Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Påskebitt

Flott røye på Godvannet

Hva er vel bedre på denne tiden av året enn å slappe av med pilkestikka i påskesola? Og er man så heldig at det er dagen for røyebitt, er slitet med tung ryggsekk og bratt oppstigning glemt. Drømmen om storrøya lokker stadig, og synet av 2 kilosrrøya som datt av kroken i det den kom opp av hullet og fant veien ned igjen brenner stadig på netthinna.

Med dagens økende scootertrafikk må man snart begynne å lete etter gode bortgjemte strorøyevann der man kan slappe av med pilkestikka uten å risikere å måtte ha følelsen av å sitte å pilke ved siden av E6. Godvannet er heldigvis fortsatt en stille sone der man virkelig kan føle seg som en villmarkens mann. Selv med et mylder av gode alternativer til gode røyevann i nærområdet, er det derfor ikke så vanskelig å prioritere en isfisketur hit.
Slik kan man sitte i mange timer her uten å kjenne napp, plutselig kommer stimen forbi og da gjelder det å være klar.

Av tidligere erfaring har det vist seg at det beste bittet er før lunsj, altså før klokka 12. Vi forsøkte derfor å komme tidlig avgårde for å få med oss den beste fiskeperioden. Om det er veien som blir lengre og lengre, eller kroppen som ikke er like sprek som den tidligere har vært skal være usagt - turen tok mye lengre tid enn det den pleide å gjøre før, og vi fikk derfor bare med oss en liten time av "prime time".

Etter noen års opphold med isfiske på Godvannet, hadde vi i år store forventninger. Vi hadde sett storrøyestimen klar for høstgyting da vi var på vei forbi vannet under høstjakta. Det er også knyttet en viss spenning til om det er mulig å komme gjennom isen med isboret. Standard lengde på vårt bor er inkludert 2 forlengere, og disse er det alltid behov for her. Av en eller annen grunn blir isen veldig tykk og liggende i flere lag. Det har hendt at 2 forlengere ikke har strukket til, og vi har derfor alltid med en tredje forlenger i reserve. Det har også vært grunn til å måtte gjøre hullet så stort at håndtaket på isborer mått under vann i isen. I et slikt hull var det 2-kilosrøya datt av i overvannet oppå isen og fikk muligheten til å snu seg å returnere samme veien som den kom. Det var en hendelse noen år tidligere, og naturlig nok ikke er så lett å glemme.

Denne gangen nådde vi ikke å rigge oss ordentlig til før fangsten lå på isen. Vi kunne godt merke at stimen var på vei forbi. Det gikk ikke mange sekundene fra første fisk rykket i pilkestikka mi, før første fisk rykket i stikka til brodern som satt noen meter lenger bort. Da var det bare å få magotten ned igjen. Vi fik 3 fisker før alt plutselig alt bare ble helt dødt igjen. Med tre fisker, en av dem tett på kiloen, føler vi oss ganske så fornøyd. Ja, rent bortsett fra at brodern selfølgelig gjerne ville ha turens største og holdt litt ekstra, dessverre uten noe resultat.

En tidlig påska sørget for fortsatt kaldt vær, fisken ble dypfryst umiddelbart. Det sørget for god konservering. Det har til og med hendt at nedfysningen har skjedd så raskt at fisk som vi ikke har vært heldige med avlivingen av, har våknet til livet mange timer senere under rensing i skyllekaret hjemme!

Brodern ble ganske så iherdig for å prøve å få turens største fisk, noe han måtte gi opp.
Vi har fisket med både akkar og maggot, og har fått fiske på begge deler - uten å kunne avgjøre hvilket agn som er best. Forøvrig benytter vi standard røyeblink med 15 cm ned til kroken. Opphengerflua har vi kuttet ut etter at vi har mistet en del fisk fordi opphengerflua har satt seg fast i iskanten på vei opp med fisk.

Da var det bare å glede seg til nedturen. Telemarkskjøring med isbor med flere forlengere har alltid vært en utfordring, særlig i tett skog. Men forventing om en herlig røyemiddag, tar man gjerne sjansen på at det går bra... Hva mer kan man si - vel - røya smakte fortreffelig!!

  application/octet-streamIsfiske på viddene i Kvænangen


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net