Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Liten gutt - stor fisk

Erfaring og kunnskap er som regel en av forklaringene på hvem som har fiskelykke og hvem som ikke har. Med storrøya er det ofte annerledes. Sivert på 5 år dro storrøya da alle andre hadde gitt opp.

Gedigen ørret med sinnsyk K-faktor

Ørret på 5 kg er for de fleste av oss nesten å regne som uoppnåelig å få på stang. Per Arne opplevde den store drømmen i sommer. Ørreten var så feit at selv den dyktigste oppdretter ville vært missunnelig.

Norgesmesteren i sjøørretfiske

Rune fra Tromsø

Rune opplevde det store å få en rugg av en sjøørret på 5,2 kg / 80 cm i den offisielle konkurransen om Norges- mesterskapet i sjøørretfiske. Med den vant han hele sjørretfiskekonkurransen!

Nå biter sjøørreten

Også utafor Tromsø

Temperaturen har steget betydelig de siste dagene, og det begynner å blir fart i sjøørreten - og fiskerne.

Med fiskestang i røyeland langs finskegrensen

Gjennom Njallaavzi og over Halti

Njallaavzi er et navn som kan få fram tårer i øynene på enkelte som har opplevd en fin sommerdag her. Halti er kjent som Finlands høyeste fjelltopp på 1328 moh. Og kontrasten er stor.

Jentelykke i Godvannet

Fiskelykke er ikke bare forbeholdt menn med fluestang. Og når man tar i betraktning at målet er storrøya i Godvannet så kan selvfølgelig alt skje...

Sjøørretfiskemuligheter i Nord-Troms

Nå begynner sesongen!

Sjøørretsesongen er nå ved inngangen til april i ferd med å ta av også i Nord-Norge. Økende temperatur i vann og i luft får fart på både fisk og fisker. Her er en liten oversikt over noen kjente steder der det fiskes etter og tas sjøørret i Nord-Troms.

Altaelva - en fluefiskers mekka

Drømmen om storlaksen

Mange fluefiskere mener at det er noe helt spesielt å fiske i Altaelva. For mitt vedkommende var det helt spesielt å ha flere hundre meter av elva helt alene i en av de beste vassdragene i landsdelen. Kun et snøre ute i sonen til enhver tid, ingen elvebåter og ingen unødvendig vading...

Stort besøk i Burfjord!

Fluebinderkveld med Staffan Lindstrøm

Staffan Lindstrøm, en av Europas mest kjente fluebinderne, hadde i vinter et kurs i fluebinding for et knippe ivrige deltakere i Burfjord i Kvænangen. Lindstrøm er en av de fremste i verden på utvikling av bindeteknikker, produkter og fluemønstre. Hans besøk i Burfjord kan vel sammenlignes med at Solskjær skulle dukke opp på småguttenes fotballtrening!

Smart og artig fiskemater!

Fisk på hvert kast...?

Tenk deg en innretning som nærmest garanterer at det er fisk i nærheten hele tiden. Man skulle tro at noe slikt ikke er mulig i praksis, men dette er absolutt verdt et forsøk. Noe for deg som bruker det meste av tiden til å lokalisere fisken...?

Hvordan lage en fiskeruse!

Bidra til kultivering av eget fiskevann

Stadig flere fiskevann preges av en overbefolket fiskebestand. Dette er først og fremst typisk for røye. Det er flere metoder som kan benyttes for å forsøke å få tilbake den fine bestand som en gang var i vannet.
En av disse metodene er ruse, en innretning som er enkel å lage.

Retten til å jakte og fiske i Finnmark

- en allemannsrett eller kun for enkelte utvalgte ?

Den norske stat forvalter fremdeles 96 % av grunnen i vårt nordligste og kanskje mest attraktive fylke for jegere og fiskere. Den samiske befolkningens kamp om egen selvråderett, kan om kort tid gjøre at allmenningens tilgang til å jakte og fiske på statens grunn, ikke er forbeholdt alle norske statsborgere.

Drømmehytte for jakt og fiske?

Kvænangsbotn i Nord-Troms

Kvænangen Jeger- og Fiskeforening (KJFF) har en meget pen foreningshytte i Kvænangsbotn i Nord-Troms. Hytta er er et glimrende utgangspunkt for både jakt, fiske og bærplukking, men den er forholdsvis lite brukt. Foreningen ønsker at hytta skal brukes, og leier den derfor ut til både medlemmer og ikke- medlemmer.

Ørretfiske på Hardangervidda

Rapport fra 27 - 31.07.02

Jeg og min fiskekompis, Ole, hadde avtalt for lang tid siden at dette året skulle vi ta en tur til gamle jaktmarker, nærmere bestemt kilde til Nummedalslågen midt inne på Hardangervidda. Der elva renner ut av Nordmannslågen innved Sandhaug på Hardangervidda, har vi vært inne en flere ganger, med varierende fiske.

Gjester på besøk i Godvannet

Ikke ofte blir det "innvilget besøkstillatelse" for fremmede i Godvannet. Før dette skjer må vedkommende være 100% garnfri, og ellers ha plettfri vandel i sin fiskekarriere. Etter nøye vurdering gikk jeg gjennom nåløyet til Hans Eilif og fikk være med på besøk for å forsøke å overliste min første kilosrøye på flue.

Ferskvannsfiske i Tromsø-området

En liten guide til å begynne med...

Her er noen konkrete tips enten selvopplevd, eller hentet fra fra "pålitelige" hold. Dette er ingen fullstendig guide for alle ferskvanns-fiskemuligheter i området rundt Tromsø, men en liten start for de som stiller med blanke ark.








Gulflua og 4 lakser

Sandfjordelva i Finnmark

Av og til skjer det uforklarlige - fisken tar kun en bestemt flue i flueboksen. Når en 12-åring på laksefiske med fluestang for første gang gjør det store laksevarpet med et selvbundet monster av ei flue, skjønner man at laksefiske ikke bare er for de med erfaring. Når andre som fulgte boka ble stående uten napp, da kan man nesten bli kvalm...

Skal det være laks, sjøørret eller sjørøye?

Fra en tur med fritt valg...

Etter rekordtidlig vår med varme over en lengre periode i slutten av april ble det fart i sjøørreten. Vår tur like utafor Tromsø bydde på det meste man kan ønske på en sein kveld i slutten av april; varmt vær, fart i fisken, storslått natur, god kaffe og gode kompiser - og ikke minst - fiskelykke! Til og med for "førstegangsfiskeren"!

Godvannet

- hvorfor er dette et så fantastisk fiskevann?

Vannet er tidligere omtalt i fra flere turer, med til dels stor røye som resultat. Mellom disse turene ligger det også mange resultatløse turer. Vannets underfundige opptreden reiser mange spørsmål; Hvordan klarer røya å bli så stor og feit her i det lille vannet? Og hvorfor er det så vanskelig å få fisken til å ta?

Sjøørretfiskesteder i Tromsø-området

Som utgangspunkt vil vi oppfordre folk til selv å utforske sitt eget nærområde og finne sine egne favorittsteder, men for de som helst vil fiske der de vet andre får og har fått fisk, er denne artikkelen et sted å begynne for de som vil forsøke seg på sjøørreten, eller sjørøya i nærheten av Tromsø.

Påskebitt

Flott røye på Godvannet

Hva er vel bedre på denne tiden av året enn å slappe av med pilkestikka i påskesola? Og er man så heldig at det er dagen for røyebitt, er slitet med tung ryggsekk og bratt oppstigning glemt. Drømmen om storrøya lokker stadig, og synet av 2 kilosrrøya som datt av kroken i det den kom opp av hullet og fant veien ned igjen brenner stadig på netthinna.

Leopardørreten fra Dividalen

Dividalen i Indre-Troms

De fleste sportsfiskere har sikker observert at to ørreter ofte kan være ganske så forskjellige med hensyn til farge og prikkmønster. For to år siden fikk jeg en ganske så uvanlig ørret som hadde mønster og prikker under absolutt hele buken, noe som ga opphav til tilnavnet "Leopardørreten fra Dividalen".

Gresshoppefiske - nytt reisebrev

Loganburn Reservoire på New Zealand

Under mitt tre måneder lange opphold på New Zealand denne vinteren var ”gresshoppefiske” et av de store høydepunktene. Gresshoppene, eller ”cicada’s” som de kalles på lokalspråket, finnes mer eller mindre over alt.

Asker Jeger & Fiskerforenings sjøørretkonkurranse 2001

Asker Jeger og fisker-forening arrangerer hvert år sjøørretkonkurranse i Oslofjorden, som regel i april/mai. I fjor ble konkurransen arrangert fra 31. mars til 1.april. Jeg deltok for første gang, og sammen med 43 andre ivrige fiskere møtte jeg opp til påmeldig klokka 18.00 ved hamburger-sjappa ovenfor Børsholmen.

Reisaelvas perle

Øverfossen

Hvis man har tenkt å oppleve Reisadalen på sitt aller beste bør man absolutt vurdere å dra til Øverfossen. Har man hast kan man kombinere elvebåt og gåing, eller ta hele turen langs elvebredden. Elvebåt eller ei: opplevelsen av Europas største fossefall; 269 meter Mollis, går man ikke glipp av. Eneste skår i gleden hvis man går er at man kommer på feil side av elva dersom man ønsker å komme helt under Mollisfossen.

Ørret som mørketidsfangst?

Reisebrev fra New Zealand

Etter endel planlegging og store forventninger ble gamlelandet forlatt i slutten av november til fordel for sommer, sol og ørretfiske på New Zealand. Nå er jeg halvveis i oppholdet på tilsammen tre måneder og tenkte det var på sin plass å sende en liten rapport til sportsfiskerne i nord. Jeg regner med at mange sliter med mørketid og vinterdepresjoner.

Tips om fiskeplasser i Oslofjorden

Oslofjordområdet - og indre Oslofjord i særdeleshet - er etter norske forhold tatt betraktning, et folkerikt område. Med fly, båt, bil og tog dundrer hundretuser av mennesker daglig både langs, over og på fjorden. De fleste av dem totalt uvitende om fjordens fiskemuligheter. Bilister og busspassasjerer kan daglig nyte morgenens gledende soloppgang og kretsende måker, - men skal de på fiske drar de ofte over bekken etter vann.



Tålmodighet lønner seg!

På storørretjakt i et av Karasjokkas sidevassdrag

Som fluefisker har nok de fleste av oss til tider opplevd at fisken rett og slett ikke vil ta. Samme hva man prøver av fluer, metoder og andre lure ting. Ekstra frustrerende er det når kompisen står ved siden av deg med eksakt samme flue, samme fortom, kaster like langt som deg, men allikevel drar den ene pene fisken etter den andre. Og ikke hvilken som helst fisker heller - ørreter i 2 kilosklassen!

Drømmelaksen!

Reisaelva i Nord-Troms

De siste årene har fisket etter laks i Reisaelva vært begredelig. Likevel er det viktig å ta vare på minnene fra de gode tidene, og ikke miste trua på at det kan bli slik det en gang var. Selv har jeg sluttet å fiske laks i elva, men kanskje igjen om noen år...

Myter om storørreter og storfugl

Pasvik i Øst-Finnmark

Pasvik er gjennom media kjent for spesielt to ting med tanke på jakt og fiske - storørreter og storfugl. La oss med en gang avkrefte noen av mytene. De velkjente mytene er grunnen til at enkelte drar til Pasvik for å få mye storørret. De finnes der, det vet vi, men det er ikke gitt hver og en som drar dit å være så heldig å lure en av dem.

Siste kastet - fast fisk

Hardangervidda øst

Hvor ofte tenker vi ikke - "bare et siste kast til"? Og hvor mange ganger gjør vi ikke "det siste kastet" før vi endelig pakker sammen? Det er tema for diskusjon og frustrasjon i flere sammenhenger. Særlig kan ikke "den bedre halvdel" forstå hvordan en så komplett utålmodig mann kan forvandles til en kastemaskin som står på samme flekken og dæljer løs i timesvis - uten å få så mye som et napp...

I myggas rike

Med fiskestang gjennom øvre Reisadalen

På kalde vinterkvelder over kartbordet glemmer innbitte fiskeentusiaster mygga som beit i fjor. Så også med oss da vi finkjemmet kartbladene mellom Kautokeino og Reisa på jakt etter potensielle uberørte storørretvann. Turen vi la ut på ble litt mer strabasiøs enn vi hadde planlagt. Og vi fikk en skikkelig påminnelse om at i dette området så finnes det en hersker - eller rettere sagt millioner av dem.

Storrøyebett på isen

Måskanjavri i Indre-Troms

Isen ligger allerede tykk på de fleste vann. Det begynner å bli tid for isfiske, men i Nord-Norge er det fortsatt noen måneder til det virkelige store bettet starter i mars/april. Her er en liten oppfriskende historie fra Indre Troms fra en forgangen isfiskesesong om at storrøya finnes der, iallefall for den som er tålmodig og har en liten porsjon flaks. Det "rette" agnet, og den "rette" isskjeia bidrar også til suksess...

Bonefish i Belize

Sommeren 2000 dro jeg og kona 4 uker på bryllupsreise. Etter litt diskusjon fram og tilbake hadde vi blitt enige om reisemålet. Valget fallt på Mexico (Yucatan halvøya), Belize og Guatemala. For en fluefisker med ørret som favorittfisk er det selvsagt litt tungt å dra bort i hele juli måned når fjellfisket er på sitt beste. Men etter litt rask research på internett angående fluefiskemulighetene i Belize var jeg beroliget. Denne sommeren var det bonefish som gjaldt…….

Sjørøya

En flott sportsfisk og en delikatesse

"Salvelinus alpinus" er et ukjent navn for de fleste. Sier vi SJØRØYE som er det norske navnet på arten, får du kanskje ulike assosiasjoner. Noen av oss ser lengselsfullt ut i høstmørket, og minnes fisketurer da sjørøya ga oss uforglemmelige fiskeopplevelser. For sjørøya er en skikkelig fighter. Andre tenker umiddelbart på en sann delikatesse. Enten tilberedt på turkjøkkenet, eller som gourmetrett smaker fisken fortreffelig.

Laksefiske i "russevarme"

Laggo på Nordkinn i Finnmark

Termometeret nærmet seg 30 grader, noe som ikke er hverdagshendelse i Finnmark. Vi hadde tatt veien til den veiløse Langfjordelva, på samisk Laggo, vest i Tanafjorden. Vi allierte oss med elvevakten Trond for å finne de beste lakseplassene.

En padletur gjennom tre land

Guollas til Karesuando


Drømmefiske på Grønland

Sommeren 2001 dro Reidun Moen og en gjeng andre ivrige fiskere til
Grønland for å fiske sjørøye. De opplevde et fantastisk fiske og en storslått
natur. Les mer om Reiduns fiskeopplevelser på Grønland...

Smålaks på tørrflue

Sandfjordelva på Nordkinn

Sandfjordelva er som flere andre elver på Nordkinn ei flott smålakselv. At laksen tar på tørrflue og man ikke behøver å bekymre seg for trær i bakslengen gjør elva til en stor fiskeopplevelse.

7 kilosrøyer i samme kulp på samme flue

Kvænangen til Kautokeino i kano

Kanopadling kan være et slit. Iallfall når ruta på kartet ikke følger samme retning som vassdragene. Med storrøya i tankene glemmes slitet ofte under planleggingen. Men - vi fikk lønn for strevet!


Nyhetsbrev fra Villmarken.net
Meld deg på og abonnér på vårt månedlige nyhetsbrev.
E-post:

Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net