Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Stort besøk i Burfjord!

Fluebinderkveld med Staffan Lindstrøm

Staffan Lindstrøm, en av Europas mest kjente fluebinderne, hadde i vinter et kurs i fluebinding for et knippe ivrige deltakere i Burfjord i Kvænangen. Lindstrøm er en av de fremste i verden på utvikling av bindeteknikker, produkter og fluemønstre. Hans besøk i Burfjord kan vel sammenlignes med at Solskjær skulle dukke opp på småguttenes fotballtrening!

4 fluebindeentusiaster

Kvænangen ligger på mange måter rett i smørøyet hva fiske angår, da det finnes gode muligheter både for å fiske både stor røye og ørret, i tillegg til to lakseelver. I de senere år er det stadig flere som har begynt med fluefiske, og noen få av disse binder fluene sine selv. En kveld i slutten av januar sitter 4 fluebindere i en drømmesituasjon som andre fluebinder bare kan drømme om; Staffan Lindstrøm disker opp med det ene fluemønstret etter det andre! Bindeteknikkene var i våre øyne fantastisk; enkle, elegante og effektive. Rett og slett gjennomtenkt enkelt!

Bindetråden er nøkkel til suksess

Selve essensen i Lindstrøms bindeteknikk er bindetråden ”Serafil”. Tråden er helt genialt oppbygd, og er i all enkelhet en dobbel bindetråd (bestående av to kordeller). Med en slik løsning er bindetråd som ryker en saga blott, og at all dubbing og spinning går unna på no time! Dette fordi man istedenfor å lage en dubbingløkke ganske enkelt skiller kordellene i bindetråden, legger materialet man skal spinne inn i mellom, og spinner i vei.
Staffan i full gang med å demonstrere teknikker. Legg merke til dubbingen han setter på flua.
En annen helt ny teknikk for kursdeltakerene ble også vist, såkalt tutch dubbing. Kordellene i bindetråden skilles og vokses inn med Swix ”blå extra”(som faktisk er meget bra som voks). Ta så dubbingen (den må være meget lettdubbet f.eks kanindubbing el. capok) imellom tommel og pekefinger og legg den over bindetråden, klem over og dra av. Etter at begge kordellene er satt inn med dubbing spinner du dem i sammen, og man har en jevn og fin dubbing. Så nå er det slutt med klumpete kropper, iallefall for vår del.

Mange nye materialer

Foruten bindetråden har han utviklet mange andre flotte produkter av høy kvalitet. Blant annet en egen utviklet tørrfluedubbing ”Capok”, som med en utrolig god flyteevne som slår ”knok out” på velkjente Flyrite. Nymfe dubbinga ”Caddis pupa”, gjør det stikk motsatte og suger vann som en svamp. Vi ble også meget imponert over hvor lett materialene var å jobbe med. ”Ving it” som faktisk er uvokset tanntråd er ypperlig til spentspinner vinger og lignende og bør også nevnes. ”123 ferdig” som brukes i bilseter, gir ypperlige vårfluekropper. Chenillen som Staffan også har utviklet er glimrende til forlengede kropper.

Det som kjennetegner Staffans produkter er at de kommer i farger som er ”naturlige” og at de er meget funksjonelle og gode å jobbe med. Har du disse materialene og i tillegg litt kaninskinn, rådyrhår, Cdc og en god hanenakke/sadel, kan du faktisk binde de fleste av fluene til Staffan.
Joel følger godt med! Hvordan kan det gå så fort og enkelt?

Produkter og bøker

Produktene er bare å få kjøpt gjenom Staffan selv, og prisen er det ingenting å si på. Produktene kan kjøpes ved å kontakte Staffan på tlf : 91 51 42 60. Han har for øvrig også skrevet en bok hvor hans imitasjoner og teknikker er nærmere beskrevet, den heter ”bare ett kast til”, et utsagn som de fleste av oss sikkert har kommet med mange ganger.

Filosofien bak fluene

Første prioritet er for Staffan som for alle oss andre, fluene skal være effektive, helst djævelsk effektive. Det kan vi skrive under på at de er, for vi har faktisk prøvd flere av fluene hans i sommer med stor suksess. De må også være så enkle som mulig å binde, unødvendig dilldall er ganske enkelt sløyfet. Hva skal man egentlig med en ribb på flua? Ser fisken den, har den noe å si for effektiviteten? Neppe, altså bort med den! Konvensjonelle fluer er ofte lagd slik at de skal være fine å se på for oss som fisker, imitasjonene Staffan binder er lagd slik fisken ser det. Siste kriteriet er at fluene skal være lagd av så enkle og få materialer som mulig.

Imitasjonene

Som du nå har fått med deg så binder Staffan i all hovedsak imitasjoner for ørret og røye. Under kurset bant vi imitasjoner for døgnfluer (nymfe, klekker og dun), vårfluer (puppe og voksent insekt), fjærmygg (puppe), marflo og for landinsekter som stankelbein, russeflue, laumakk og maur. Et par laksefluer og streamere ble også demonstrert.
Bilde av dyret, den flua er ikke beregnet som pynt...
Her er et eksempel på en imitasjon vi bant. Dyret; imiterer en voksen vårflue. Den ser helt forferdelig stygg ut, men funker sinnsykt bra. Hold flua i ”fiskeperspektiv” og du skjønner hvorfor.

Bindeteknikkene

Man vil sikker tro at fluene er vanskelige å lage, men faktumet er at det som hele tiden gikk igjen er hvor enkle teknikkene var samt at fluene holdt god standard. Hvem har ikke kludret med stankelbein i timevis før resultatet ble sånn noenlunde? Med Staffans teknikk var den ferdig på 15-20 minutter (i vårt tempo etter å ha sett teknikken 1 gang!). Flere av deltakerene hadde tidligere spint på den konvensjonelle måten med dubbingløkke og plundret og bannet, men med Serafil tråden gikk spinningen nå som en lek. Et annet godt eksempel på Staffans måte å bruke nye teknikker på er hans måte å binde Streaking caddis. Hvem har ikke følt seg som en talentløs frisør når man har klippet til hodet. Staffans løsning var helt genial, han brente av hårene til rett lengde!! Skeptiske kursdeltakere forsøkte selv etterpå og vi fikk det til.
Fluene måtte selvsagt testes. Både spring og vannglass ble benyttes. Enkelte detaljer forstår man ikke poenget med før man ser den i vannet.

Vårfluevinger av kamuflasjeduk!

Staffan er hele tiden på jakt etter nye materialer som han kan bruke og et godt eksempel på Staffans kreativitet er vårfluevingene av kamuflasjeduk. Duken fant han ved en tilfeldighet i indre Troms etter en av militærøvelsene der, og vips så hadde han materiale til tusenvis av vårfluevinger.
Staffans besøk var et av flere titalls kurs i fylket. Etter ukesvis på farta hadde han fremdeles godt humør og flere fiskehistorier på lur!

Demonstrasjon av kasteteknikk og fletting av fortom

Som en verdig avslutning måtte Lindstrøm få demonstrere litt kasting fra bassengkanten i Burfjord. Dette var heldigvis relativt sent på kvelden, slik at vi ikke ble oppdaget og stemplet som skikkelige tullinger som kastet med fluestang i bassenget! Helt til sist ble det en rask demonstrasjon av fletting av fortom. Fortommen ble til med en enkel teknikk ved hjelp av en drill, to lengder 0.35 nylon og litt fingerferdighet, skapte en fortommen som garantert blir testet til sommeren!

En livsglad fiskebohem...

Staffan lever nå fulltid på fluefiske og går vel under kategorien fiskebohem. Vinterstid drar han landet rundt og holder lignende kurs som han hadde med oss, det er derfor også mulig for deg og dine kamerater å få leid inn Staffan til å ta et kurs med dere. Mere informasjon finner dere på hans hjemmeside (link under)
  application/octet-streamLink til Staffans hjemmeside


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net