Page logo
ForumVær og vindOm ossKontakt oss
Hjem
Jakt
Fiske
Under overflata
Jakthund
Utstyrsguiden
Turer
Ski
Bildegalleri
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk

Tips om fiskeplasser i Oslofjorden

Oslofjordområdet - og indre Oslofjord i særdeleshet - er etter norske forhold tatt betraktning, et folkerikt område. Med fly, båt, bil og tog dundrer hundretuser av mennesker daglig både langs, over og på fjorden. De fleste av dem totalt uvitende om fjordens fiskemuligheter. Bilister og busspassasjerer kan daglig nyte morgenens gledende soloppgang og kretsende måker, - men skal de på fiske drar de ofte over bekken etter vann.



Sørlandet, Vestlandet, Lofoten, Finnmark... alle reisemål som frister mer eller mindre i det fjerne. Selvfølgelig betyr det reise og avkobling, nye mennesker og annerledes natur. Men mange klager; det er langt å reise, jeg får ikke tid, det koster penger... Argumentene er flere og folk blir hjemme og sturer,- alt mens stortorsk stryker langs holmer og skjær på Nesodden, sjøørreten vaker rundt Kalvøya og velvoksen havabbor går berserkgang i sildestimene på Fornebulandet... Skjerp deg Osloboer - ut og fisk!


Mange gode og lett tilgjengelige fiskeplasser rundt hele Oslofjorden

1 Kjærnes i Bunnefjorden

Omradet rundt utlopet av Årungselva og nordover mot Tuskjær ved Kjærnes kan til tider være et meget bra sjøørret område. Det er ikke sjelden at store stimer med sild og brisling søker langt inn i fjordarmen. Og stimene trekker selvfølgelig rovfisk med seg. Fjorden er ikke bare kjent for et meget godt hvittingfiske. Vinterstid finner mang en isfisker veien ut på fjordisen hvor det til tider tas godt med velvoksen gyteferdig torsk. Fra gamle Mosseveien kan en stadig se fiskerefriste lykken omradet rundt Årungselvas utløp. Merk de særskilte lover om fiske ved elvers munningsområder og respekter dem. En sportsfisker bor holde seg for god for fiske utgytt, mager sjøørret. Det er ikke en gang bryet verd a ta frem steikepanne eller kokekar for å tilberede utgytt fisk,- det vassne hvite kjøttet legger seg som smakløs bomull på tungen...

2 Ingierstrand

Drar man noe nordover blir fjorden mer åpen og vi kommer til velkjente Ingierstrand med yrende badeliv i sommervarmen, og Ljan. I dette området ender to små vassdrag, Ljansbekken og Gjersøelva. Denne delen av Bunnefjorden kan by på til tider utmerket torskefiske med sluk og jigg, eller man kan svinge fluestanga fra bergene etter sjøørret. Bunnforholdene varierer fra stupbratte terskler som strekker seg utover til mer vekslende grunne partier hvor sjøørreten liker seg. Strekningen besøkes ofte av fremmedarbeidere som i mange tilfeller lykkes meget godt med agnfiske. Da blir krok og agn servert enten på bunnen etter hvitting, flyndrer og torsk eller båret oppe av en dupp sa makrell eller ørret lar seg friste. Sommerstid stryker ofte flott makrell tett ved land,- noe senere er det pirens tur.

3 Ulvøya

Mang en billist har sikkert lagt merke til Ulvøybruas trofaste fiskere. Her møter ivrige Oslo-pensjonister opp i gryningen for a sikre seg best plass på brua,- og selvfølgelig fast fisk. Bruas rekkverk taler sitt tydelige språk der nylonsenene har slitt dyp spor. Og det tas fisk! Av mange slag! Vi kan nevne laks, sjøørret, ål, pir, makrell, torsk, sei, hvitting, sild og brisling. Til og med den eksklusive mellomeuropeiske havabboren er tatt fra brua. Og hver gang en storfisk krokes på brua blir det ståk og gjerne litt trafikkork der fisken dingler i løse luften.


4 Hovedøya, Gressholmen, Lindøya og Langholmene

Oslofjordens virkelige perler være havnebassengets indre øyer,- så nær men likevel sa fjerne fra trafikk, stress og folkemengder. Her ligger Gressholmen, Lindøya, Hovedøya, Langøyene m.m. For isfiskere et sant uoppdaget paradis. Litt vanskelig kan det være å ta seg ut dit, men har du egen båt er saken enklere. Hvis ikke tar du ferje fra Vippetangen. Ta med telt, sovepose, grannsaker, krydder og kokekar - nyt en overnatting og oppleve kvelden her ute. Nattmat byr fjorden på. Unngår du verste badesesong (da er forøvrig fisket som dårligst!), har du områdene så godt som for deg selv. Alle øyene kan by på et godt fiske.

Om våren kan det tas godt med torsk der den trekker opp på særdeles grunt vann. Håpløse torskeplasser sommerstid kan være drømmeplasser i disse periodene. Flere av strekningene rundt de ulike øyene gir gode muligheter for fluefiske , - også etter sjøørret. Sommerstid koker det ofte i makrell, men en må tidlig opp eller sent i seng for a oppleve dette. Når de siste badegjestene har fortatt strendene våkner fjordens fightere til liv. Slanke sildesluker trukket inn i nappetak, gjerne med en fargeglad opphenger ovenfor, kan gi flott fisk.

5 Bygdøy

Bygdelandet er mest kjent for Huk og nudiststranda. De svakt kuppeformede, forrevne stren-dene kan utenom badesesongen by på flott fiske. Senhøst og oppunder jul er flott torsk ofte å se helt inne i strandsonen. Jigg og flatere sluker er gjerne å foretrekke da bunnen i flere ste-der er særdeles skarp og forreven. Omradet byr pa enkel adkomst og greie parkerings-muligheter. Nysgjerrige turgåere kan pa den annen side gjøre fisket litt plagsomt. Strekningen innover i Lysakerfjorden mot Killingen kan da være et bedre alternativ.

6 Bygdøy og Fornebu

På andre siden av Lysakerfjorden strekker Fornebulandet seg - med flotte sjøørretstrekninger. Flere fiskere er ofte å se strandsonen langs med veien, og her hugger både sjøørret og torsk. Området vestover mot Rolfstangen og Sandvika er utvilsomt norges beste for havabbor. Men man må opp for solen og sant nok ikke forvente napp av denne mer sjeldne fiskearten på forste turen. Blanke Jensen Sild i 18 og 25 gram har gitt bra fangster. Likeså dorgefiske med ulike, gjerne blafargede wobblere. Nar fisken er i bettet og fjorden innvaderes av sild kan man oppleve å se havflaten koke av oppjaget fisk. Beste perioden for havabbor er august og september.

7 Kalvøya

Kalvøya er et klassisk utfartsted for familier, turgåere og fiskere. Det skal godt gjøres a besøke øya uten at en fisker observeres. Og de står der ikke uten grunn. Spesielt frister den tette sjøørretbestanden. Men obs! Her i munningsområdet for Sandvika finnes det til tider mye mager fisk. Hold deg derfor langt borte fra selve utløpet og fisk på øyas utside hvor fisken gjerne er i langt bedre kondisjon. Slank fisk skal settes ut umiddelbart. Glem heller ikke minstemålet pa 35 cm. Øyas ytterside er ypperlig egnet for torskefiske. Her stuper sjøen dypet og det er sjanser for fin torsk også i de litt varmere perioder av året. Agnfiskere kan friste ulike flyndrer på sandbankene i det indre bassenget mot Høvikodden. Vinterstid når isen ligger, tas mengder av flott torsk i sundene meilom Brønnøya, Ostøya og Nesøya, likeså utenfor Hovikodden. Området Høvikodden -Holtekilen kan dessuten by flott hvittingfiske hvis du agner med sildebiter eller reke.
En flott kveldsfangst fra Elnstangen

8 Konglungen

Det mest populære området på vestsiden av Oslofjorden, ved siden av Kalvøya, er nok strekningen Hvalstrand bad til Konglungen. Fjordens største sjøørreter er tatt her foruten godt med torsk og ikke minst sei. Vårfisket er sikrest etter sjøørreten, men ligger fjorden åpen er også vinteren en god periode. Torsk fanges helst høst, vinter og vår. Området kan by på flotte fluefiskestrekninger.

9 Elnestangen

Elnestangen er til tider en fantastisk fiskeplass,- noe horder av sportsfiskere etter hvert har oppdaget. Tangen danner en spiss livor både sjøørret og makrell passerer. Selv om tangen er en sikker fiskeplass, oppfordres det til større oppfinnsomhet og bevegelse. Området ut for Elnestangen kan by på flott båtfiske etter både sei, makrell og torsk. Makrelldorgere er stadig å se i sommermånedene.


OVERRASK FISKEN

Hvem har ikke ved sjøørettfiske opplevd å se fisk følge etter agnet uten å ta. Gang på gang kan den samme fisken vise interesse for flue, sluk, spinner, wobbler - uten a ta. Noe attrakteres fisken av, men tydeligvis ikke nok til at den åpner kjeften og biter. I mange tilfeller er litt oppfinnsomhet alt som skal til. Kanskje drar du inn flua eller sluken litt for fort - eller for sakte. En suveren metode er å sveive raskt for så å stoppe brått. Ofte griper fisken sjansen akkurat i det sluken synker. Når du setter fart på sluken igjen krokes fisken sikkert. Hvor lang spinnstoppen skal være kan variere, men vanligvis jo kortere jo raskere fiskeart som fristes. Et brøkdels sekunds stopp - nærmest et lite rykk - pleier å lure ørret, sjøørret og røye til hugg. Et annet knep er å bytte agn. Kanskje sluken vingler for mye - eller for lite. En roterende, litt støyende spinner kan vekke fisken fra fasten. Noen ganger kan rett og slett et fargebytte gjøre susen. Og vær for all del ikke redd for å bruke sterke farger. Pelagiske fiskearter har gjerne godt utviklet fargesyn. Laks tar seg som kjent tirre ekstra av rødt sent i sesong.

Kilde: Sølvkrokens Magasin for Sportsfiskere


Dette er en kort liste over de allment kjente fiskeplassene rundt Oslofjorden. Har du flere tips om fiskeplasser du vil dele med andre "artsfrender" så er du velkommen til å legge inn innlegg her. Vi har selvfølgelig full respekt for de som ikke ønsker å kringskaste sine plasser til alle og enhver for å slippe å måtte stå i kø selv...

  text/htmlSjøørret i Asker (figen)

       *      *

  • Anonymous [1.04 22:51]



  • Anonymous [1.04 22:50]



  • Anonymous [1.04 16:51]



  • Anonymous [21.03 08:52]



  • Anonymous [21.03 08:44]



  • Anonymous [2023-12-19]



    • Anonymous [21.03 08:41]



  • Anonymous [2023-12-19]



    • Anonymous [26.02 11:51]



  • Anonymous [2023-11-15]



    • Anonymous [2023-12-20]



  • Anonymous [2023-11-13]



  • Anonymous [2023-11-06]



  • Anonymous [2023-09-26]



    • Anonymous [2023-12-19]



  • Anonymous [2023-09-15]



    • Anonymous [2023-12-19]



  • Anonymous [2023-09-15]



  • Anonymous [2023-09-09]



  • Anonymous [2023-09-08]



  • Anonymous [2023-08-27]



  • Anonymous [2023-08-25]



  • Anonymous [2023-08-22]



  • Anonymous [2023-03-18]



  • Anonymous [2023-03-18]


 Neste


Copyright - 20(c)02 - Villmarken.net